Bilişim Sektörü ve En Gözde Meslekler

Bilgi ve iletişim teknolojileri stratejik sektör olarak önem kazanırken, bilişim uzmanlığı da en gözde mesleklerden biri haline geldi. Birçok kamu kurumu da sözleşmeli bilişim personeli istihdam etmek için kolları sıvadı

Yılda yaklaşık 2 milyon genç, geleceğini garanti altına almak için üniversite sınavına giriyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) gençlere üniversite yerine meslek seçmelerini öneriyor. Kurum, bilişim sektöründeki hızlı gelişmelerin doğurduğu nitelikli insan kaynağı eksikliğini gidermek için bir dizi proje yürütüyor. Bilgiyi, teknoloji ve insanları birlikte yönetebilecek bireylere olan ihtiyaçtaki artış, yeni iş sahaları yaratıyor. Gelişen teknolojiyle bilgisayar mühendisliği, yazılım ve veritabanı uzmanı, proje yönetmeni, iş analisti, siber teknoloji mühendisliği, sanal market işletmeciliği gibi bilişim meslekleri de gençlerin gözdesi olmuş durumda…

Gözde 50 meslek

Computerworld Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, bilişim sektöründeki bilgisayar işletmeninden yazılım uzmanlığına kadar uzanan geniş yelpazede 50’ye yakın meslek 2012 ve yakın geleceğin gözde meslekleri olacak. Bunların başında da programcı ve uygulama geliştirme uzmanları geliyor. Web uygulaması geliştiriciliği, şirketlerin kullanıcı deneyimini geliştirmeye verdiği önemi artırmasıyla çok güçlü talep görülüyor.

Bilişimci aranıyor!

Rekabetçi ve küresel ekonomideki gelişmeye paralel olarak özel sektör gibi kamu kurum ve kuruluşlarının da bilişim personeli ihtiyacı da hızla artıyor. Son dönemde özellikle sözleşmeli bilişim personeli ilanları dikkat çekiyor. Bu alanda çalışacak adaylarda aranan nitelik ve personel seçimine ilişkin kriterlerdeki değişim de göze çarpıyor.

Kamuda kriterler değişti

Maliye Bakanlığı’nın “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Yönetmelik” geçen hafta yürürlüğe girdi. Buna göre, başvuran adaylarda kamudaki ücret tavanı iki katını geçemeyecekler için yazılım, yazılım tasarımı ve geliştirilmesi ile bu sürecin yönetimi veya büyük ölçekli ağ sistemlerinin kurulumu ve yönetimi konusunda en az üç yıllık, diğerleri için beş yıllık tecrübe şartı aranacak. Bu arada, yönetmeliğin personel seçimine ilişkin maddesinde de değişiklik yapılarak, adayların sıralaması yapılırken KPSS puanının “yüzde 70’i”, yabancı dil puanının da “yüzde 30″unun toplamının esas alınacağı hükme bağlandı.

Dört yıllık eğitim

Yönetim bilişim sistemleri konusunda uzman ve tecrübeli personele talep artarken, lisans programları da önem kazanıyor. Bu programlar, bilgisayar ve network teknolojileri, veritabanı, teknoloji trendleri, ekonomi, e-ticaret ve yazılım projelerinin yönetimi konularında yoğun bilgi sağlayacak biçimde tasarlanıyor. Öğrencilere ayrıca, pazarlama, yönetim ve organizasyon, finans, istatistik, karar alma teknikleri gibi alanlarda ek bilgiler de veriliyor. Dört yıl olan eğitim süresinde, işletme, iktisat, matematik, istatistik, yöneylem ve bilgisayar, bilişim sistemleri ve teknolojisi dersleri alınıyor. Bu programdan mezun olanlar, ileri düzeyde edindikleri yönetim bilgileriyle, sürekli gelişme gösteren ticaret ve iş hayatında önemli bir avantaj elde ediyor.

Kariyer yolu açılıyor
Enformasyon teknolojilerinin hemen hemen bütün iş kollarında önemli yer alması nedeniyle bu alanda uzmanlaşanlar kariyer merdivenini hızla tırmanabiliyor. Özellikle e-ticaret, karar alma sistemleri, yazılım geliştirme ve bu gibi alanlardaki ihtiyacı en doğru şekilde karşılayabiliyor. Eğitimini tamamlayanlar, bilgi işlem merkezleri, sistem geliştirme bölümleri, yazılım evleri ve danışmanlık şirketlerinde,sistem analisti ve tasarımcısı, programcı, proje yöneticisi, IT uzmanı, satış ve pazarlama yetkilisi, insan kaynakları uzmanı gibi pozisyonlarda çalışabiliyor.

Proje yönetme dönemi
Akıllı telefonlar, iphone ve tablet PC aracılığıyla müşterilerin uygulama programlarına erişimini geliştirebilmek için mobil teknolojilerde ciddi efor sarf edilebilmesi gerekiyor. “Proje yönetim uzmanlığı, teknik destek elemanı, ağ teknolojileri elemanı, iş zekası uzmanı, veri merkezi elemanı, web uzmanı, güvenlik uzmanı, telekomünikasyon uzmanı” da gençlerin ilgi gösterdiği bilişim meslekleri arasında yer alıyor.

http://www.isteinsan.com.tr/isteinsan_gazete/83111.html

Yorum bırakın